Voor inwoners is de fiets het belangrijkste vervoermiddel om zich binnen de stad mee te verplaatsen. Na een stijging vóór 2013 bleef het fietsgebruik de afgelopen jaren stabiel. Een andere ontwikkeling rond duurzame mobiliteit is een stijging van het aandeel schone auto's in de stad.
Fiets belangrijkste vervoermiddel voor woon-werkverkeer binnen de stad
Vóór 2013 groeide het aandeel Nijmegenaren dat binnen de stad op de fiets naar hun werk ging, terwijl het autogebruik afnam. Tussen 2013 en 2017 zijn er weinig verschuivingen in de vervoerswijze en blijft de fiets het belangrijkste vervoermiddel (65%). Het gaat hierbij om zo’n 38.000 Nijmegenaren die (12 uur of meer) binnen de stad werken.
Voor de ruim 32.000 inwoners die (12 uur of meer) buiten de stad werken is de auto het belangrijkste vervoermiddel (61%), hoewel veel minder gebruikt dan in 2015 (74%). Het openbaar vervoer is juist veel belangrijker geworden (van 17% in 2015 naar 29% in 2017).
Van de niet-Nijmegenaren die in de stad werken of mensen die op weg naar hun werk door Nijmegen reizen, is niets bekend over de vervoerswijze.
Figuur: Vervoerswijze naar werk van inwoners die in de stad werken
Bron: Burgerpeiling, O&S
Fiets belangrijkste vervoermiddel voor stadscentrumbezoek door inwoners
Gedurende de hele week is de fiets het belangrijkste vervoermiddel voor Nijmegenaren die de binnenstad bezoeken. Het fietsgebruik bij binnenstadbezoek door inwoners op maandag tot en met zaterdag was vóór 2013 groeiende, terwijl het gebruik van de auto afnam. Tussen 2013 en 2017 veranderde er weinig in de vervoerswijze. Op koopavond neemt het gebruik van de auto sinds 2011 licht toe tot 25% in 2017. Dat komt vermoedelijk door de mogelijkheid die er sinds begin 2013 is om ’s avonds goedkoop te parkeren. Op koopzondag loopt het fietsgebruik sinds 2015 wat terug en neemt het gebruik van de auto iets toe.
Figuur: Vervoerswijze binnenstadbezoek maandag-vrijdag
Bron: Burgerpeiling, O&S
Figuur: Vervoerswijze binnenstadbezoek zaterdag
Bron: Burgerpeiling, O&S
Figuur: Vervoerswijze binnenstadbezoek koopavond
Bron: Burgerpeiling, O&S
Figuur: Vervoerswijze binnenstadbezoek koopzondag
Bron: Burgerpeiling, O&S
Flinke verschillen in tevredenheid met openbaar vervoer per stadsdeel
Per stadsdeel verschilt het aandeel Nijmegenaren dat (zeer) tevreden is over het openbaar vervoer in de buurt. De figuur laat zien dat bewoners van het Centrum het meest tevreden zijn (90%), in Lindenholt is het aandeel tevredenen het kleinst (61%). Daarnaast laat Lindenholt een opmerkelijke teruggang in tevredenheid zien sinds 2015 (van 77% naar 61%). Ook in Nijmegen-Midden is de tevredenheid sinds 2015 teruggelopen (van 83% naar 72%).
Figuur: Aandeel (zeer) tevreden met openbaar vervoer in de buurt
Bron: Burgerpeiling, O&S
Aandeel schone personenauto's groeit
Het aandeel duurzame auto’s in Nijmegen is tussen 2015 en 2017 toegenomen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om hybride auto’s. De toename van het aandeel schone auto’s is te zien in alle vergelijkingssteden in de figuur. In vergelijking met de andere steden in de figuur loopt Nijmegen overigens niet voorop.
Figuur: Schone personenauto's (hybride, plug-in hybride, elektrisch, aardgas) per 10.000 personenauto's
Bron: databank klimaatmonitor CROW