In Nijmegen vinden relatief veel podiumvoorstellingen plaats. Een ruime meerderheid van de volwassen Nijmegenaren bezoekt in Nijmegen podiumvoorstellingen (63%, Burgerpeiling 2015). Een ongeveer even grote groep gaat in Nijmegen naar filmvoorstellingen (62%). Verder is 45% in de vrije tijd met kunstzinnige activiteiten bezig.
Ruime meerderheid bezoekt culturele voorstellingen
De Burgerpeiling 2015 laat zien dat ruim driekwart van de volwassen Nijmegenaren (76%) in Nijmegen podium- en/of filmvoorstellingen bezoekt. Ruim zestig procent (63%) bezoekt in Nijmegen podiumvoorstellingen; 41% bezoekt in Nijmegen concerten, 37% theatervoorstellingen en 30% dance-optredens (waaronder dancefestivals).Verder gaat 62% in Nijmegen naar de film en bezoekt 30% in 1 jaar tijd een museum in de stad.
De cultuurdeelname onder inwoners van Nijmegen is hoger dan gemiddeld in andere (universiteits)steden (Bron: Cultuurkaart Nijmegen, Atlas voor gemeenten, 2017).
Van de volwassen Nijmegenaren beoefent 45% in zijn of haar vrije tijd kunstzinnige activiteiten (Burgerpeiling 2015). De meest populaire kunstzinnige activiteiten voor in de vrije tijd zijn muziek maken (een muziekinstrument bespelen en/of zingen), tekenen/schilderen/grafisch werk en fotografie/film/video.
Acht procent volgt in de vrije tijd les in een kunstzinnige activiteit. Bijna 1 procent van de volwassenen volgt les bij De Lindenberg en 7% doet dat bij andere instellingen, op andere plaatsen en bij kunstdocenten die als zelfstandigen werken. Bij de jeugd is het percentage dat les bij De Lindenberg (7% volgde in 2016 reguliere cursussen of verdiepende cursussen in aansluiting op workshops) hoger dan bij de volwassenen.
Uit onze Burgerpeiling en ook landelijke onderzoeken weten we dat het opleidingsniveau een sterk bepalende factor is voor cultuurdeelname. Hieronder staan de verschillen voor Nijmegen in 2015.
Figuur: Verschillen in cultuurdeelname tussen hoger, middelbaar en lager opgeleiden. Bron: Burgerpeiling 2015, O&S.
Deels verklaart dit de hogere cultuurdeelname in Nijmegen, want Nijmegen telt relatief veel hoogopgeleiden. Een andere factor is het grote cultuuraanbod. In de Atlas voor gemeenten 2018, waarin de 50 grootste steden van Nederland met elkaar vergeleken worden, is een cultuurindex opgenomen. Deze bestaat uit een gewogen combinatie van twintig indicatoren binnen de volgende vijf categorieën:
- podiumkunsten (inclusief festivals) telt voor dertig procent mee in de index;
- erfgoed (Rijksmonumenten, cultuurhistorische en overige musea) telt voor dertig procent mee;
- letteren (vestigingen van bibliotheken, boekwinkels en antiquariaten) en beeldende kunst (musea voor beeldende kunst, kunstgaleries, cultuureducatie) tellen samen voor dertig procent mee;
- filmaanbod (filmhuizen, commerciële bioscopen) telt voor tien procent mee.
Nijmegen staat nummer 1 in de ranglijst ‘film’. Daarbij moet bedacht worden dat in de score voor film het filmhuizenaanbod zwaarder meeweegt dan het commerciële bioscopenaanbod. Nijmegen staat ook hoog bij ‘podiumkunsten’: op de 3e plaats (exclusief festivals staat Nijmegen op de 5e plaats). Nijmegen staat lager bij ‘beeldende kunst’ (29e plaats), ‘erfgoed’ (30e plaats) en ‘letteren’ (32e plaats). Op de cultuurindex, waarin al deze vijf onderwerpen meegenomen zijn, staat Nijmegen op de 8e plaats.
Binnen de podiumkunsten scoort Nijmegen hoog als het gaat om het aanbod van popconcerten. Ook vinden in Nijmegen in vergelijking met andere universiteitssteden veel theatervoorstellingen en culturele festivals plaats. Het aantal klassieke muziek concerten daarentegen is in Nijmegen relatief laag (Bron: Cultuurkaart Nijmegen, Atlas voor gemeenten, 2017).
Verschillen in cultuurdeelname naar leefstijl
Bureau Motivaction houdt zich bezig met leefstijlen. Het heeft mensen gegroepeerd naar hun levensinstelling en persoonlijke waarden, als alternatief voor de segmentaties op basis van sociale en demografische kenmerken. Motivaction onderscheidt acht Mentality stijlen. In de beschrijvingen van die stijlen is onder meer de volgende informatie opgenomen: hoe is de balans tussen werk en vrije tijd, wordt de vrije tijd vooral thuis of buitenshuis doorgebracht, is men in de vrije tijd op zoek naar vermaak of verdieping en wat zijn favoriete vrijetijdsactiviteiten? Binnen vier van de acht Mentality stijlen is de belangstelling voor cultuur relatief groot. In totaal behoort circa 55% van de Nijmegenaren tot één van die vier leefstijlen. In Lindenholt is het aandeel behorend tot een leefstijl waarbinnen de belangstelling voor cultuur relatief groot is het laagst (ruim een derde), gevolgd door Dukenburg (ruim 40%). De stadsdelen Nijmegen-Centrum en Nijmegen-Oost zijn de uitschieters aan de bovenkant (ruim 70%). Dit beeld sluit aan bij de verschillen tussen de stadsdelen voor cultuurparticipatie, die we via de Burgerpeiling meten.