Het totale gas- en elektriciteitsverbruik in Nijmegen is vergeleken met 2008 duidelijk afgenomen, maar het totale verbruik van particulieren neemt sinds 2012 enigszins toe. Het lokaal opwekken van duurzame energie zit in de lift, maar is verhoudingsgewijs van weinig betekenis.

Nijmegenaren zijn zich behoorlijk bewust van hun energieverbruik, vooral in relatie tot de kosten. Wel kunnen onze woningen energiezuiniger, gezien het gasverbruik en de energetische kwaliteit (energielabels).

Veel Nijmegenaren vinden de toepassing van duurzame energie belangrijk. Zonnepanelen, zonneboilers en windmolens worden gezien als zinvolle toepassingsmogelijkheden, maar worden nog weinig toegepast. Zo neemt het aantal zonnestroom-installaties flink toe, maar vormt een klein aandeel in het totaal aantal aansluitingen. Lent en Hatert zijn koplopers, maar verhoudingsgewijs wordt in de wijken bovenin de woningmarkt de meeste zonne-energie opgewekt.

Er is een verdiepend rapport beschikbaar, waarbij het energieverbruik in Nijmegen verder wordt geanalyseerd en benaderd.

Er is een verdiepend rapport beschikbaar, waarbij het energieverbruik in Nijmegen verder wordt geanalyseerd en benaderd.

 

Drie ontwikkelingen rond energieverbruik in Nijmegen

De belangrijkste lokale trends:

Het totale particuliere gas- en elektriciteitsverbruik is de laatste jaren enigszins gestegen; het elektraverbruik per woning daalt.

  • Nijmegenaren zijn zich behoorlijk bewust van hun energieverbruik, vooral in relatie tot de kosten.
  • Wel kunnen onze woningen nog energiezuiniger worden.