Veel volwassen Nijmegenaren sporten buiten verenigingen en sportscholen om (circa 6 op de 10). Dat doen ze vooral alleen of met z’n tweeën en ook met informele sportgroepen.
Meerderheid volwassenen sport ongeorganiseerd
De Burgerpeiling 2017 laat zien dat ruim 60% van de volwassen Nijmegenaren buiten verenigingen en sportscholen om aan sport doet. Het grootste deel doet dat alleen of met z’n tweeën en ook een deel in informele sportgroepen. Onder een informele sportgroep verstaan we een groep van minimaal drie personen, die buiten een sportvereniging of commerciële sportschool om aan sport doet.
Figuur: Percentage dat buiten verenigingen en sportscholen om aan sport doet. Bron: Burgerpeiling, O&S.
Het aandeel volwassenen dat alleen of met z’n tweeën ongeorganiseerd aan sport doet, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of hardlopen, is licht gestegen (van 51% in 2015 naar 54% 2017).
Veel mensen, die ongeorganiseerd sporten, zijn daarnaast ook in georganiseerd verband actief (bij een sportvereniging, in een sportschool of met een informele sportgroep).
Voor alle manieren van sporten - bij verenigingen, bij commerciële sportcentra, met informele sportgroepen en ongeorganiseerd sporten - geldt dat de lager opgeleiden daar minder aan doen dan de hoger opgeleiden. Voor het ongeorganiseerde sporten is dit verschil het kleinst.
Het aandeel, dat actief is in een informele sportgroep, is de laatste jaren gelijk gebleven (15%). Vanaf de 35 jaar verschilt het percentage dat met een informele sportgroep sport niet sterk van het percentage dat bij een vereniging sport. Beneden de 35 jaar wordt er meer bij verenigingen gesport.
Lage ondersteuningsbehoefte bij informele sportgroepen
Najaar 2012 is er een onderzoek gehouden onder de leden van het digitaal stadspanel, die actief zijn in een informele sportgroep (een groep van minimaal 3 personen, die buiten een sportvereniging of commerciële sportschool om aan sport doet). Veel respondenten geven aan dat ze minder of niet zouden sporten, als ze niet bij een informele sportgroep zouden kunnen sporten. Redenen om voor een informele sportgroep te kiezen zijn het laagdrempelige karakter, de stimulerende werking van de groep, de lage kosten en sociale aspecten (netwerk vergroten; ook contact met elkaar buiten het sporten om).
Bij informele sportgroepen is de behoefte aan ondersteuning door de gemeente beperkt. Een ruime meerderheid van de respondenten (81%) geeft aan dat hun informele sportgroep geen ondersteuning nodig heeft. Van de gemeente verwachten de respondenten vooral a. een faciliterende rol - accommodaties die gebruikt kunnen worden door informele sportgroepen en voorzieningen in de openbare ruimte - en b. een ondersteunende rol bij de promotie van het sporten in informele groepen. Het aantal respondenten, dat wil dat de gemeente zich nadrukkelijker met informele sportgroepen gaat bemoeien en meer het voortouw neemt, is veel kleiner.
De deelnemers aan informele sportgroepen sporten deels meer in de buurt van hun woonadres en deels verder weg. Ruim zeventig procent van de respondenten geeft aan dat hun sportgroep in Nijmegen sport. Ruim de helft daarvan noemt één of meer locaties in het stadsdeel waar men woont. De rest noemt één of meer locaties buiten het stadsdeel waar men woont. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun sportgroep (ook of alleen) buiten Nijmegen sport. Informele groepen, die zwemsport, teamsporten in de zaal, racketsporten en fitness/gymnastiek beoefenen, doen dat vooral in Nijmegen. De groepen, die fietsen/wielrennen/mountainbiken en wandelen, doen dat meer buiten dan in de stad. En de groepen, die hardlopen, doen dat zowel in als buiten de stad.