Is Nijmegen een fijne plek om te wonen en te leven?
Nijmegen kent een aantrekkelijk woonklimaat. Er zijn weliswaar gebiedsverschillen, maar ook in de zwakkere Nijmeegse wijken is het woon- en leefklimaat op een behoorlijk niveau. Zo karakteriseert leefbaarometer.nl de leefbaarheid in de meeste woongebieden binnen onze stad als goed tot uitstekend. Nijmegenaren waarderen hun woonomgeving ruim voldoende tot goed (zo blijkt uit de Burgerpeiling). Het rapportcijfer voor de buurt als plek om te wonen en te leven schommelt sinds 2010 rond de 7,5. Het woonmilieu is ook belangrijk voor ondernemers, die waardering is duidelijk gestegen naar (ook) een ruime voldoende: rapportcijfer 7,5 in 2016.
Figuur: Waardering woonmilieu Nijmegen, door bewoners en ondernemers. Bronnen: Burgerpeiling en Monitor Vestigingsklimaat.
In 35 wijkanalyses komen sterktes en zwaktes van Nijmeegse wijken naar voren. Het zijn vooral de samenstelling van de woningvoorraad en de daarmee samenhangende concentraties van achterstanden en problemen die verschillen geven binnen onze stad. Dat leert ons zo’n dertig jaar wijkmonitoring. Ook al is de woonomgeving objectief gezien op orde, veel mensen stellen prijs op het kennen van buurtgenoten, onderlinge omgang en het zich thuis voelen bij anderen. Zelfs als de buurt niet echt belangrijk is voor het sociale leven. Ook veiligheidsgevoel en het samenleven van diverse groepen zijn bepalende factoren.
Nijmegen-Noord, Midden en Oost vormen mede daardoor de hogere segmenten van de woningmarkt. De Dukenburgse wijken Aldenhof, Malvert, Meijhorst, Tolhuis en Zwanenveld bieden verhoudingsgewijs een minder gunstig woon- en leefmilieu, tezamen met de 60’er jaren wijken Hatert en Neerbosch-Oost.
Lange tijd bleef Nijmegen-West op zaken als woonomgeving, sociaal klimaat en leefbaarheid achter, maar onder andere grootschalige herstructurering en stedelijke vernieuwing hebben daar een opwaartse lijn ingezet. Meer informatie hierover vind u onder ‘wijkontwikkelingen’.
Totaalscore woon- en leefklimaat (wijkmonitor 2018)
Ontwikkelrichting (wijkmonitor 2018)
Figuur: Woon- en leefklimaat in Nijmeegse wijken (boven) en de ontwikkeling ervan (onder). Bron: Wijkmonitor 2018.
In 2017 toont de Leefbaarometer veertien Nijmeegse wijken waar in totaal zo’n vierentwintig grotere en kleinere risicogebieden voorkomen. Deelgebieden met leefbaarheidsrisico’s in Nijmegen nemen sinds 2011 enigszins af in aantal en omvang. Neerbosch-Oost, Hatert en Meijhorst zijn wijken waar volgens dit instrument de leefbaarheid onvoldoende kan zijn op bepaalde plaatsen. Andere risicogebieden liggen vooral in Dukenburg, daar zijn zo’n twaalf deelgebieden in de leefbaarometer aangegeven (waarvan drie in Meijhorst). Ook Lindenholt en Nijmegen-West kennen gebieden met leefbaarheidsrisico’s.
Figuur: leefbaarometer, uitsnede Nijmegen. Bron: leefbaarometer.nl.
Welke prioriteiten zien Nijmegenaren zelf in hun buurt?
Als het gaat om aan te pakken buurtproblemen geven Nijmegenaren prioriteit aan:
- verkeersdrukte en -veiligheid: hard rijden, agressief verkeersgedrag, onveilige punten en drukte zorgen voor verkeersonveiligheid;
- vervuiling van de openbare ruimte;
- parkeerproblemen.
Zit hier ontwikkeling in? Vooral verkeers- en parkeerknelpunten, maar ook onderhoud van wegen en het winkel/voorzieningenaanbod staan als buurtprobleem sterker op het netvlies van Nijmegenaren de laatste jaren.
Figuur: Top 10 ‘met voorrang aan te pakken buurtproblemen’. Bron: gemeente Nijmegen, Burgerpeiling.